søndag 16. november 2008

En annerledes ettermiddag

Det er en rolig ettermiddag på tomta. Arbeiderne er i ferd med å avslutte for dagen og barna er kommet hjem fra skolen. Vi har begynt å fylle bassenget og vannet har bare så vidt dekt bunnen før de første barna hopper uti.



En liten røyksøyle tar imidlertid oppmerksomheten bort fra de badende barna. Den kommer fra et av husene bak bassenget. Taket til et av de tradisjonelle husene med bambusvegger og bananbladtak er plutselig overtent.

Det som skjer videre gjør et enormt inntrykk på oss. Alle kaster det de har i hendene og løper av gårde for å hjelpe. Huset er allerede overtent, men arbeiderne klatrer inn i det brennende bygget og kaster ut de få eiendelene som var der. De som allerede er inne i huset slår løs på flammene og fjerner det brennende taket med bare hendene. De hogger løs på de tynne bambusveggene og enser såvidt flammene og røyken som ligger tett rundt dem. Yashar og Andreas henter vannslangen som fyller bassenget og legger den så langt opp mot bygningen som mulig. Folk løper i tette rekker opp og ned den bratte skråningen med vann. Line, som sto og filma de badende barna, blir dratt med opp til huset og plassert med god panorama til det som skjer. Hun blir på nært hold vitne til den enorme innsatsen og uredde holdningen som vises. Mindre enn en halvtime etter at brannen ble oppdaget er den slokket. Slitne, sotete arbeidere med istykkerrevne klær og diverse kuttskader forlater åstedet. Mannen som bodde i huset har skadet det ene øyet og er tydelig full av sot og fortvilelse.



Etter en kort prat på stedet med landsbylederen og huseieren er byggesaken unnagjort. Arbeiderne våre starter på gjenopbyggingen av huset allerede imorgen.

Ingen kommentarer: